Uluslararası FeminİSTANBUL Bayan Şiiri Festivali, 5-8 Ekim tarihleri ortasında yedinci sefer düzenlenecek. Ana temasını bayan, bayan problemleri, bayanın her türlü halini içeren durumlar olarak tanımlayan koordinatörler, şenliği cinsiyetçi ya da salt feminist bir şenlik olmamakla birlikte Türkiye’de bir birinci olarak tanımlıyorlar. Bayan temalı şiirleriyle, bayan, erkek, LGBTİ+ her lisandan, cinsten, dinden, ırktan ve milletten şair bu aktifliğe katılıyor.
Dünyanın Şairleri Memleketler arası FeminİSTANBUL Kadın Şiiri Festivali’ne Geliyor
Bu yıl şenliğin tertip komitesinde Hilal Karahan, Emel Koşar, Dilruba Nuray Erenler ve Ayça Erdura var. Müşavere kurulunda Zeynep Altıok Akatlı, Dilek Çerkezoğlu, W. B. Bayrıl; teknik yardım ekibinde Mengü Bahadır Bayrıl, Hatice Kumalar yer alıyor. Şenlik, dünyanın her yerinden gelen şairleri ağırlamaya devam ediyor. ABD, Peru, Küba, Şili, Bolivya, İran, tüm Arap ülkeleri, tüm Avrupa ülkeleri, Malezya, Hindistan, v.b. ülkelerden gelen şairler kendi ülkelerindeki bayanların sıkıntılarını şiirle lisana getiriyor; birlikte tahlil üretmeye çalışıyor ve ulusal kıyafetleriyle şiir okuyorlar.
FeminİSTANBUL’da Yıllar, Temalar ve Manifestolar
2016: Anadiline Karşı Bayan Dili
2017: Tuzun Hudutları – Mülteci Sorunları
2018: Birlikte Çeşitlilik
2019: Şiir Şiddeti Yener
2020: Pandemi nedeniyle yapılamadı…
2021: Global Bir İnsanlığın Şafağında
2022: Küresel Krize Karşı Global Şiir
2023: Cumhuriyetin Birinci Yüzyılında Bayan ve Şiir
FeminİSTANBUL’da Onur Ödülleri
2016: Ayten Mutlu
2017: Fatima Nazzal
2018: Zeynep Altıok Akatlı
2019: Canan Kaftancıoğlu
2020: Pandemi nedeniyle yapılamadı…
2021: İstek Çerkezoğlu
2022: Mücella Yapan, Çiğdem Mater ve Mine Özerden
2023: Prof. Dr. İoanna Kuçuradi, Hemşire Şeyma Alakuş
2023 FeminİSTANBUL Sponsorları
Uluslararası FeminİSTANBUL Bayan Şiiri Şenliği, UNESCO’ya bağlı WFP (World Şenlik of Poetry-Dünya Şiir Festivali), WPM (World Poetry Movement-Dünya Şiir Hareketi) ve Kartal Belediyesi tarafından resmi olarak destekleniyor. Aktiflikleri tüm dünyaya duyuruluyor.
Cumhuriyetin Birinci Yüzyılında Bayan ve Şiir
Bu yılın manifestosunu şenlik direktörü Op. Dr. Hilal Karahan şöyle açıklıyor: “Cumhuriyetimizin 100. yılına geldik. Bir yanda dalgalanan bayrağımız, öte yanda yankılanan marşımız. Haklı bir gurur haklı bir memnunluk. Zira bedeli 100 sene evvel ödenmiştir. FeminİSTANBUL’da bu sene Cumhuriyet’in 100. yılında bayanı ve şiiri odağımıza aldık. Bu yüzyılda bayana karşı olan tavır ve davranışların değişimine, şiir ile farkındalık yaratma isteğindeyiz. Cumhuriyetin getirdiği aydınlık niyetleri benimseyerek hareket eden kızkardeşlerimiz ile birlikte, hayatın her alanında ataerkil zihniyetin bizlere dayattığı baskılara karşı çaba içindeyiz. Bilimde, sanatta, iktisatta, siyasette, sporda daima bu şuurla, kız kardeşliğin gücüyle hareket ediyoruz. Bu kazanımları korumak, geliştirmek ve genişletmek için artık daha da kararlıyız. Global bayan hareketinin bir modülü olarak biz şair bayanlar, kaos ve baskıya karşı sesimizi birleştiriyoruz. FeminİSTANBUL sesimizi duyuran, bayan olmayı kutlayan, kucaklayan bir platformdur. Kapitalizmin, global sermayenin, doymak bilmez iktidar hırsının tabiata, insanlığa ve aile hayatımıza yarattığı problemlere, kadınlığın bize verdiği güçle tahlil üretiyoruz. Bu yıl yedincisini düzenlediğimiz FeminİSTANBUL’da tekrar coşkuyla bir ortaya geleceğiz. Yaralarımızı birbirimize göstereceğiz. Ruhlarımızı birbirimize açacağız. Umutlarımızı tazeleyeceğiz. Şiirin kardeşliğiyle kucaklaşacağız. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı kutlu olsun.”
2023 FeminİSTANBUL Onur Mükafatı Prof. İoanna Kuçuradi ve Hemşire Şeyma Alakuş’a Verilecek!
Uluslararası FeminİSTANBUL Bayan Şiiri Festivali’nin açılış seremonisi 6 Ekim 2023 Cuma günü, Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde yapılacak. İdeolojiye ve insan haklarına katkısından ötürü bu yıl onur ödülü Prof. İoanna Kuçuradi’ye ve Gaziantep’teki zelzelede üstün cüretinden dolayı Hemşire Şeyma Alakuş’a verilecek.
2023 FeminİSTANBUL Şairleri
Festivalin yabancı şair konukları: Ali All-shalah (Irak), Asma Mohammad Alhaj (Filistin-Ürdün), Cornelia Manikowsky (Almanya), Donya Mirzaei (İran), Eka Mekerishvili (Gürcistan), Galvarino Orellana (Şili), Gino Leineweber (Almanya), Fatima Chbibane (Fas), Hale Zare Neirizi (İran), Malak Mustafa (Suriye-İngiltere), Marina Čapalija (Hırvatistan), Muniam Alfaker (Irak), Rana Zare (İran).
Festivalin konut sahibi şairleri: Ali Günvar, Ali Hikmet Yavuz, Ali Mustafa, Aliye Özlü, Arife Kalender (video ile), Dilek Karadağ, Aslıhan Tüylüoğlu, Cet Yiğiz, Ayça Erdura, Aydan Yalçın, Bedros Dağlıyan, Cihan Oğuz, Deniz Ayfer Tüzün, Dilek Ermiş, Dilek İşcen Akışık, Dilek Özkan, Dilruba Nuray Erenler, Emel Koşar, Erkan Kara, Ertuğrul Özaydın, Esra Hasret Dökmen, Eşref Yılmaz, Ezgi Deniz Güneş, Fatma Aras, Fatma Hatun Esen, Funda Öner Şendil, Figen Tan, Gökhan Aslan, Gülçin Kıyılı, Gülsüm Cengiz (video ile), Haşim Hüsrevşahi, Hilal Karahan, Hüseyin Alemdar, İkbal Kaynar, İsmail Biçer, İsmail Cem Gerçek, İsmet Yalçın, Kadriye Yavuz, Kemal Aslan, Leyla Şahin, Melahat Babalık, Mualla Alpaydın, Muhsine Arda, Mustafa Köz, Nalan Çelik, Niyazi Yaşar, Işık Latife, Nuray Gök Aksamaz, Nükhet Eren, Okan Yılmaz, Olcay Kasımoğlu, Oya Gündüz Aksu, Oya Uysal, Özgür Zeybek, Pelin Batu, Salih Zeki Tombak, Sema Güler, Serap Aslı Araklı, Seval Arslan, Seval Candar Karadeniz, Sezai Sarıoğlu, Süreyya Akçay, Şaban Akbaba, Şükran Aydın, Tarık Günersel (video ile), Taner Sezgin, Tevfik Turan, Turgay Kantürk, Volkan Hacıoğlu, W. B. Bayrıl.
2023 Memleketler arası FeminİSTANBUL Bayan Şiiri Antolojisi
Kartal Belediyesi’nin dayanağıyla hazırlanan ve editörlüğünü Op. Dr. Hilal Karahan’ın hazırladığı 2023 Milletlerarası FeminİSTANBUL Bayan Şiiri Antolojisi, konusu bayan olan, bayan meselelerine şiirle dikkat çekmeyi hedefleyen bir şiir antolojisi serisidir. Antolojinin kapsamı hakkında Karahan şunları söyledi: “Türkiye’den ve tüm dünyadan 106 şair katıldı. Çevirileri ben ve Ayten Keyifli, Donya Mirzaei, Eşref Yılmaz, Haşim Hüsrevşahi, Kadriye Yiğit, Mehmet Hakkı Suçin, Mesut Şenol, Tevfik Turan, Volkan Hacıoğlu birlikte yaptık. Bu antoloji serisiyle Türkiye’de bir unsur imza attık. Bundan sonraki yıllarda da devam etmesini arzuluyoruz.”
Uluslararası FeminİSTANBUL Bayan Şiiri Festivali Direktörü HİLAL KARAHAN Kimdir?
Türk şair, muharrir, tercüman. Operatör Tabip Bayan Hastalıkları ve Doğum uzmanı. 2 çocuk annesi. Onlarca şiir, deneme ve çeviri kitabı var. Şiirleri pek çok lisana çevrildi; İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Arapça, Farsça, Rumence, İtalyanca, Hintçe ve Sırpça kitapları basıldı. Milletlerarası kabul gören itibarlı şiir şenliklerinde, kongre ve seminerlerde Türkiye’yi temsil eden, bildiri sunan, yapıtlarıyla çok lisanlı antolojilerde yer alan bir bayan şairdir.
Şiir kitapları Yaşar Nabi Nayır, Cemal Süreya, M. Sunullah Arısoy, İsmet Kemal Karadayı heyetleri tarafından ödüllendirildi. Bunun yanı sıra milletlerarası şiir mükafatları şunlardır: UNESCO’ya bağlı Dünya Barış Enstitüsü’nden “World Icon of Peace” ödülü, Çin Memleketler arası Şiir Çevirisi ve Araştırma Enstitüsü Mükafatı, Kazakistan’da World Nations Writers’ Union, “Pride of the Globe” Memleketler arası Kültür Mükafatı, Özbekistan’da Özbekistan Muharrirler Birliği Semerkant Edebiyat Mükafatı, İtalya’da düzenlenen XXIV. “Paestum Poseidonia” Milletlerarası Şiir Mükafatı, VI. Verbumlandi-art “Citta del Galateo” Memleketler arası Şiir Mükafatı, V. “Nuovi Occhi sul Mugello” Milletlerarası Şiir Mükafatı, IV. Roma Verbumlandi-art “La Voce dei Poeti” Çeviri Mükafatı.
Türkiye PEN, Türkiye Müellifler Sendikası ve Türk Lisan Derneği üyesidir. UNESCO’ya bağlı Dünya Şiir Şenliği (WFP) tertibinde Kıtalararası Yönetici, Dünya Şiir Hareketi’nde (WPM) Türkiye üyesi, Dünya Barış Enstitüsü’nde (WIP) Türkiye elçisi, ve Uluslararası Diplomasi ve Adalet Konsülü’nde (ICDJ) Türkiye üyesidir. 2016’dan beri Memleketler arası FeminİSTANBUL Bayan Şiiri Festivali’nin yöneticisi ve antoloji editörüdür.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
BHA