Burhaniye Belediyesi tarafından “19. Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Festivali” kapsamında düzenlenen “Ödüllü Yöresel Yemek Yarışması” ağır ilgi ile Hüsnü Pazarbaşı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Zeytinyağlı yemekler, zeytinyağlı hamur işleri ve zeytinyağlı tatlılar olmak üzere 3 farklı kategoride gerçekleştirilen yarışında heyet koltuklarında; Balıkesir Üniversitesi – Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısım Lideri Prof. Dr. Mehmet Oğuzhan İlban, BUBFA Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Memiş Kocaman, BUBFA Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Solunoğlu, Balıkesir Üniversitesi – Burhaniye MYO Müdürü, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muammer Bezirgan ve Belediye Meclis Üyesi Serap Bekiroğlu yer aldı. Dereceye girenler açıklanmadan evvel Lider Deveciler heyet üyelerine katkı ve iştiraklerinden ötürü teşekkürlerini sunarak teşekkür plaketlerini takdim etti.
Türk mutfağının başyapıtı zeytinyağlı yemek kültürünün unutulmaya yüz tutmuş tarifler ile Ege mutfağının ve bedellerinin yaşatıldığı; tanımlarının tekrar hatırlanması ile toplumsal hafızanın yenilendiği yemek yarışında 3 kategoride birinci üçe giren 9 bireye altın ödülünün yanı sıra armağan paketleri verildi. Dereceye girenlere mükafatlarını; Burhaniye Belediye Lideri Ali Kemal Deveciler, Belediye Lider Yardımcıları Oktay Erbalaban ve Tamer Midilli, Belediye Meclis Üyeleri Songül Erkeskin, Elvan Aslan ve Hasan Metin, Burhaniye CHP İlçe Lideri Aylin Yıldırım verdi. Ayrıyeten müsabakaya katılan tüm iştirakçilere günün mana ve ehemmiyetine istinaden zeytin fideleri ve iştirak sertifikaları ikram edildi.
Derece giren bireyler ve yemekler ise şu haldeydi;
Tatlılar kategorisinde:
1.Ege’nin İnciri ile Meral Danışmaz
2.Boşnak Kalbura Bastısı ile Serdar Şahna
3.Dible Tatlısı ile Mehmet Gezer
Börekler Kategorisinde:
1. El Açması Ispanaklı Boşnak Böreği ile Gülçin Şahna
2. Yağlı Pide ile Mehmet Toprak
3.El Açması Isırgan Otlu Peynirli Börek ile Fatma İbiş
Yemek Kategorisinde:
1. Köy Tavuklu Kuru Yufka Üzerine Keşkeş-Pilav-Nohut ile Gülsüm Aydın
2. Kuzu Güveç ile Belgin Ertunç
3. Zeytinyağlı Pırasa ile Nermin Alkan Eliküçük
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
BHA